Traditii de Craciun in diferite zone ale lumii

Traditii de Craciun Traditii de Craciun Traditii de Craciun in diferite zone ale lumii craciunCraciunul se sarbatoreste diferit pe Glob. Fiecare tara are obiceiurile ei, care mai de care mai originale si chiar daca traditiile noastre, pe care le cunoastem de mici sunt cele mai frumoase, aruncand o privire la celelalte culturi, descoperim lucruri interesante, amuzante poate sau chiar ciudate.

Stiati ca bradul de Craciun a aparut  prima data in  Germania? Din 1570 se practica impodobirea brazilor cu hartie colorata, panglici, dulciuri si lumanari.

Australia a adus o contributie importanta sarbatorii de Craciun-cunoscutul cantec Stille Nacht.

In Marea Britanie, cadourile se impart in ziua de 26 decembrie, numita de altfel Ziua Cadourilor.

In Franta, familia se reuneste in ajunul Craciunului. Exista obiceiul ca membrii ei sa-si treaca unul altuia o lumanare, in ordinea descrescatoare varstei; cel mai tanar aseaza apoi lumanarea pe masa, fara sa o stinga si incepe cina.

In Italia, impartirea cadourilor nu este numai sarcina lui Mos Craciun, ci si a unui personaj numit Befana, o batrana vrajitoare foarte prietenoasa cu copiii, care soseste intotdeauna in zbor, calare pe o matura, se strecoara in hornurile caselor si lasa darurile langa bradul de Craciun.

In Rusia, Craciunul cade dupa Anul Nou, pe 7 ianuarie. Cadourile se primesc de Anul Nou si sunt aduse de Mos Gerila si nepotica lui, Zapezica.

In Grecia, masa de Craciun trebuie aranjata si decorata cu grija din Ajun. Dupa ce ospatul s-a terminat, masa nu este stransa, astfel incat Iisus – care va trece pe acolo noaptea, sub cine stie ce infatisare, sa nu ramana flamand.

In Spania, exista obiceiul “El Tio” si reprezinta un trunchi de copac acoperit cu o patura, care trebuie „lovit” pentru a oferi dulciuri sau mici cadouri copiilor.

In Norvegia, in seara de Craciun, familia se aduna in fata bradului, se citesc pasaje din Biblie, se impart daruri si se canta colinde.

In Islanda, sarbatoare Craciunului incepe  in dupa-amiaza zilei de Ajun, la ora 6. Daca copiii au fost obraznici in timpul anului, in loc de cadouri vor primi… un cartof.

In Suedia, Mos Craciun este infatisat, de obicei, drept un pitic cu barba alba, imbracat intr-o mantie rosie, mare amator de orez cu lapte – traditionala mancare suedeza de Craciun.

In Elvetia, se decoreaza casele cu paie, flori rosii, albe si bleu, dar si cu dulciuri condimentate.

In Danemarca, cea mai importanta traditie este lansarea de timbre postale, special pentru copiii care scriu Mosului, unul din cele mai frumoase modele fiind creat chiar de regina.

In America, magia sarbatorile de iarna dureaza aproape o luna. Strazile, cladirile, oamenii participa cu totii la un spectacol unic. Fiecare casa dar si fiecare piata, parc sau centru comercial are pomul sau de Craciun, luminat si impodobit.

In Romania… va dorim sa aveti un Craciun minunat, cu un Mos darnic si  oameni dragi alaturi. Sarbatori Fericite!