perseide2014 perseidele Perseidele un fenomen astrologic inedit perseide2014Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi intr-un an, va avea anul acesta punctul maxim de activitate in noaptea de 12 spre 13 august, intre orele 11.00 si 05.00 (ora Romaniei), a declarat, pentru MEDIAFAX, Valentin Grigore, presedinte al Societatii Astronomice Romane de Meteori.

„Anul acesta, maximul de activitate la curentul de meteori Perseide va pica in noaptea de 12 spre 13 august. Observatiile se pot face dupa ora 23.00, cand se ridica si radiantul (locul de unde radiaza meteoritul) deasupra orizontului, si pana dimineata in zori, in jur de ora 05.00. Activitatea va fi toata noaptea, dar, din pacate, din cauza ca pe data de 10 va fi luna plina, care va fi foarte stralucitoare pe cer, se vor vedea meteorii care sunt mai stralucitori. Deci nu se vor vedea meteori slabi. Se vor vedea mai putini meteori, cei mai spectaculosi”, a explicat Valentin Grigore.

Acesta a spus ca meteorii se pot observa cu ochiul liber. „Observatiile se pot face cu conditia sa se faca din afara oraselor unde avem poluare mare. Trebuie sa fie facute observatiile de undeva de la marginea oraselor, de la tara, de la munte”, a spus Valentin Grigore.

El a mai spus ca Perseidele se pot observa si in noptile de dinainte si dupa noaptea de activitate maxima. „Activitatea este tot in crestere. Ei se observa o luna si ceva, dar activitatea este tot in crestere (pana in noaptea de 12 spre 13 august, n.r.)”, a mai spus Valentin Grigore.

Orice meteor a carui traiectorie inversa ajunge in constelatia Cassiopeia este o „perseida”, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Denumite dupa constelatia din care par ca vin, Perseidele reprezinta unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi intr-un an.

Fenomenul de stea cazatoare este arhicunoscut. Dara luminoasa de pe cer este lasata de o particula sub 1 mm diametru ce arde in atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul. Pentru o fractiune de secunda cei interesati pot vedea acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde in atmosfera se numeste „meteoroid”, iar pietroiul care cade pe Pamant se numeste „meteorit”.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, cand trece pe langa Soare, sublimeaza si praful cosmic prins in nucleul inghetat este eliberat in spatiu.

Fenomenele astronomice se urmaresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Asa ca din orasele mari nu se pot observa multi meteori. Cel mai bun este un loc la tara sau la munte. Este bun si un loc de observatii aflat la marginea oraselor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat pot vedea in general maximum 100 de meteori pe ora. Cei ce observa din orase vor vedea in general 10-20 de meteori pe ora.

Sursa: Mediafax