Noua taxa pe restante nemultumeste studentii

Stimati studenti,

Va aducem la cunostinta ca la nivelul structurilor de conducere ale Universitatii s-a impus ca din toamna aceasta toate restantele de la examenele nepromovate in anii anteriori sa fie platie. Aceasta este decizia la care s-a ajuns in urma sedintei Senatului UAIC de joi, 30 octombrie 2014.

Astfel, a fost instituita taxa pentru refacerea activitatii didactice, care se calculeaza prin impartirea taxei de scolarizare de pe parcursul unui an universitar la numarul de materii (care este intotdeauna 12).

Decizia a fost premeditata prin modificarea Regulamentul studiilor universitare de licenta modificat in sedinta de Senat din data de 25.09.2014, fara ca aceasta modificare sa fie adusa la cunostinta studentilor UAIC. Hotararea de Senat din data de 30.10.2014 nu a fost publicata nici acum pe site-ul Universitatii. Modificarea are caracter retroactiv, afectand toti studentii, indiferent daca s-au prezentat sau nu la examenele respective.

taxe restante universitatea alexandru ioan cuza iasi taxa Noua taxa pe restante nemultumeste studentii taxe restante universitatea alexandru ioan cuza iasi

De exemplu, un student de la Litere care este in anul III si care are doua examene nepromovate din anii anteriori, chiar daca nu s-a prezentat deloc nici in sesiunea de examene nici in cea de restante la ele, va trebui sa plateasca cate 200 de lei pentru sustinerea fiecarui examen.

Inainte, pe baza regulamentului vechi, taxa de restanta se platea doar in cazul in care te-ai prezentat de doua ori la un examen, sa spunem in sesiunea de examen propriu-zisa si in sesiunea de restante, si nu ai promovat examenul respectiv.

Studentii nu au aflat despre aceasta marire prin intermediul diseminarii interne a informatiilor/deciziilor in facultati, prin intermediul secretariatelor, cum ar fi fost normal, ci prin presa, mai exact prin numarul 492 din 3-9 noiembrie 2014 al ziarului saptamanal Opinia Studenteasca.

Liga Studentilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (LS IASI) a depus ieri la Registratura Universitatii o cerere (nr. 18019/05.11.2014) prin care solicita conducerii UAIC anularea noului regulament care impune aceste taxe pentru restantele din anii anteriori.

Solicitarea noastra de anulare a deciziei prin care s-a modificat regulamentul studiilor universitare de licenta se bazeaza pe art. 136 alin. (2) din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, prin care „Senatul universitar al fiecarei institutii de invatamant superior aproba anual, cu cel putin 3 luni inainte de inceperea anului universitar, regulamentul privind activitatea profesionala a studentilor, precum si calendarul activitatilor educationale specifice semestrelor academice de studiu.”

Avand in vedere ca modificarea regulamentului s-a realizat cu 4 zile inainte de inceperea anului universitar, Liga Studentilor (LS IASI) considera noul regulament ca fiind nul. In temeiul art. 124 si 125 din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, vom notifica Ministerul Educatiei Nationale in aceasta chestiune.

Studentii Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, parteneri egali in procesul educational, care numeric reprezinta peste 93% din corpul academic, nu mai trebuie ignorati!

Sursa: Ligastudentilor.net