Daca calculatorul tau este vechi si obosit, nu inseamna ca iti trebuie altul ci poate sistemul de operare actual “mananca” prea multe resurse. Vestea buna e ca nu trebuie sa iti arunci calculatorul ca sa ai parte de ultimele programe aparute ci iti poti instala o distributie gratuita de Linux care va functiona fara batai de cap pe cel mult 256 MB de memorie RAM.

1. Puppy Linux
Aceasta este cea mai mica distributie de Linux de doar 132 MB si incarca in memoria RAM, fiind foarte rapid. Daca vrei sa folosesti un browser modern iti vor trebui 256 MB de RAM. Avantajul acestei distributii este ca pe langa faptul ca este portabil, poti salva fisierele pe acelasi stick USB de pe care folosesti Puppy Linux. Un inconvenient ar putea fi grafica ce duce spre anii ‘90.

2. Peppermint OS Two
Versiune bazata pe Lubuntu, care la randul sau este bazat pe Ubuntu foloseste 192 MB memorie RAM.

3. Macpup 528
Este o alegere buna pentru cei carora li se pare ca Puppy Linux are o grafica invechita. Are acelasi avantaj ca memorie putina folosita si rapiditatea destul de mare.

4. Crunchbang Linux 10
Bazata pe proiectul Debian, distributia foloseste managerul de ferestre Openbox. Poate rula pe 128 MB de RAM, dar suntrecomandati 256.

5. Lubuntu 11.10
Acest sistem de operare are o interfata destul de buna la cata memori RAM foloseste. Ruleaza pe 128 MB de memorie RAM, dar sunr recomandati 256.

Sursa: efytimes.com
Autor: Cront Alexandru