Scriitori printre liceeni – FILIT Iasi 2014

Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi (1-5 octombrie 2014) se bucura si in acest an de parteneriatul extrem de generos al Inspectoratului Scolar Judetean Iasi. Datorita acestuia vor fi posibile, ca si in 2013, “Intalnirile in licee” ale marilor scriitori cu publicul scolar, decernarea Premiului liceenilor pentru cea mai indragita carte aparuta in 2013. De asemenea, 3 octombrie va fi zi libera pentru elevii din clasele liceale pentru a putea participa la Evenimente Bucuresti | Comunitatea Stud Passle din cadrul FILIT.

Redam mai jos comunicatul de presa al Inspectoratului Scolar Judetean Iasi privitor la colaborarea cu FILIT 2014:

liceeni-filit-iasi-2014 filit Scriitori printre liceeni - FILIT Iasi 2014 liceeni filit iasi 2014

Cultura, carti si educatie

Editia a II-a a Festivalului International de Literatura si Traducere ofera contextul ideal pentru continuarea celor doua proiecte lansate de Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, care s-au bucurat de un real succes in randul elevilor si de aprecierea publicului: intalniri intre scriitori, liceeni si profesori de literatura in scoli iesene si decernarea Premiului liceenilor pentru cea mai indragita carte aparuta in 2013.

Scriitorii in scoli – intalnirile intre scriitori, liceeni si profesori de literatura au loc in 10 colegii si licee iesene, care sustin evenimentele din punct de vedere financiar si logistic: la Colegiul „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, Colegiul „Costache Negruzzi”, Liceul de Informatica „Gr. Moisil”, Colegiul National, Colegiul National ”Emil Racovita”, Colegiul „Garabet Ibraileanu”, Liceul Teoretic „Miron Costin” si la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”. Sute de elevi se vor bucura de intalniri cu scriitori precum Mircea Cartarescu, Marta Petreu, Simona Sora, Magda Carneci sau Ion Vianu – ocazie unica de a intra intr-un dialog spontan, dicolo de granitele cartilor.

Premiul liceenilor pentru cea mai indragita carte aparuta in 2013* va fi decernat in cadrul festivitatii de inchidere a festivalului. 5 romane vor fi ierarhizate de un juriu alcatuit din 24 de elevi pasionati de lectura din clasele XI-XII, din opt unitati de invatamant. Jurizarea va fi realizata pe baza unei grile de judecare valorica a textului, conceputa sub discreta coordonare a unor prestigiosi profesori de limba si literatura romana din scolile implicate. Premiul va fi decernat romanului castigator in urma votului elevilor.

„Consideram ca implicarea elevilor ieseni in amplele manifestari oferite de FILIT are drept obiectiv deschiderea receptivitatii acestora fata de cultura, formarea gustului estetic si a posibilitatilor de a formula judecati de valoare, implicarea in experiente autentice de lectura si de comunicare in contextul fenomenului literar contemporan, dar si sustinerea dialogului viu si constructiv intre tineri si scriitori, cu profesionisti ai cartii, personalitati ale literaturii postmoderne reunite la Iasi, pe teme de creatie artistica si traducere, filosofie a culturii, estetica. De aceea, in acest context generos si provocator pentru cultura si spirit, ziua de vineri, 3 octombrie 2014, va fi, pentru elevii din clasele liceale, o zi libera, destinata cartilor, in ambianta culturala a Copoului, in cadrul unui prestigios targ de carte, moment in care liceenii pot trai experiente culturale noi si bucuria reintalnirii cu lumea cartilor, intr-un oras in care literatura este aproape un sinonim al istoriei sale si o stare de spirit traita cu aceeasi vibratie in timpurile actuale. FILIT inseamna carte, lectura, cultura, iar generatia tanara trebuie sa creasca in spiritul acestor valori.”, a declarat prof. dr. Camelia Gavrila, Inspector Scolar General al I.S.J. Iasi.

*Nominalizarile din acest an ale juriului Premiul liceenilor pentru cea mai indragita carte aparuta in 2013 sunt:

  • Matei Visniec, Negustorul de inceputuri de roman, Editura Cartea Romaneasca
  • Ruxandra Cesereanu, Un singur cer deasupra lor, Editura Polirom
  • Liliana Corobca, Kinderland, Editura Cartea Romaneasca
  • Ioan T. Morar, Negru si rosu, Editura Polirom
  • Varujan Vosganian, Jocul celor o suta de frunze, Editura Polirom

 Citeste si despre:

1. Importanta FILIT pentru orasul Iasi;

2. Salonul de carte Bookfest revine la Iasi in cadrul FILIT;

3. Rezervari online pentru Serile FILIT 2014.