Raliul Iasului Cotnari 2015, gata de start!

Cu aproape trei saptamani ramase pana la startul celei de-a 30 a editii a Raliului Iasului, pregatirile sunt in toi in capitala Moldovei, mai fiind de stabilit ultimele detalii pentru primirea caravanei Campionatului National de Raliuri, ce va poposi in Iasi in perioada 5-6 septembrie 2014. Raliul reprezinta a sasea etapa a sezonului 2014, fiind organizat de catre Asociatia XS Motorsport si avand coeficient 1 in economia campionatului.

Cunoscut pentru macadamul de calitate, probele tehnice si de viteza, Raliul Iasului pregateste anul acesta putin peste 121 kilometri de concurs grupati in 10 probe speciale impartite in doua zile. Noutatea in 2014 o reprezinta parcurgerea specialelor in sens invers fata de sezonul trecut, in acest fel probele vor reprezenta o noutate pentru majoritatea echipajelor care vor lua startul aici, in perioada 5-6 septembrie.

Dupa ce in 2013, Raliul Iasului a fost castigat de catre echipajul maghiar David Botka/Peter Mihalik, iar in 2012, Francois Delecour alaturi de Dominique Savignoni s-au impus la bordul unui Peugeot 207 S2000, in 2014 lupta pentru victorie va fi foarte stransa, cu multi favoriti care vor lua startul in cadrul programelor complete de participare in sezonul curent. Lupta se va da intre campionul din ultimii 2 ani, Delecour, Dan Girtofan, Edwin Keleti, castigatorul de la Arad, surpriza sezonului, Sebastian Barbu, ce concureaza pe fostul EVO X al lui Valentin Porcisteanu, dar si juniorul Napoca Rally Academy, Simone Tempestini. Desigur, nu trebuie omisi nici Gergo Szabo, Bogdan Marisca si Marco Tempestini, piloti care au fost implicati in lupta pe fiecare proba speciala la primele cinci etape ale sezonului.

raliul-iasiului raliul iasului Incepe nebunia! Raliul Iasului, gata de start! raliul iasiului

Cu o serie de parteneri noi si un nou organizator, Asociatia XS Motorsport, Raliul Iasului se bucura de sprijinul total al autoritatilor locale si isi propune sa ofere participantilor si spectatorilor un regal automobilistic la inceputul lunii septembrie. “Valoarea partenerilor din acest an ne obliga sa ridicam nivelul de organizare, astfel ca, alaturi de noua echipa, am cooptat si persoane cu foarte multa experienta in organizarea unor astfel de competitii sportive la nivel european. Cu un nou partener principal, Compania Cotnari, si cu sustinerea totala a partenerilor asociati: Hotel International, gazda intregului comandament al raliului, si Express Credit, suntem convinsi ca vom face din acest eveniment, unul de cinci stele.” a declarat organizatorul Raliului Iasului, Dan Codreanu.

Evenimentul incepe efectiv miercuri, 3 septembrie, cu recunoasterile traseului. Joi, dupa incheierea recunoasterilor si a verificarilor administrative si tehnice, incepand cu ora 19:30, se vor desfasura prezentarea oficiala si startul festiv ce vor avea loc in fata Primariei Iasi. Tot aici va avea loc si fotografia de grup, iar echipajele participante vor acorda autografe fanilor prezenti in centrul orasului.

Vineri, incepand cu ora 16:01, din fata Palatului Culturii va pleca prima masina de concurs, iar concurentii vor avea de parcurs putin peste 50 de kilometri cronometrati impartiti in 3 probe speciale, dintre care si regina raliului, “Chateau Cotnari”, ce va avea loc in apropierea localitatii Madarjac. Cu startul la ora 09:30, ziua secunda pregateste echipajelor participante doua bucle identice, formate din trei speciale in preajma localitatilor Paun, Dobrovat si Cioca Boca, cu o lungime totala de peste 71 de kilometri de macadam.

Raliul se incheie cu parcurgerea “Cotnari RallyShow”, superspeciala ce va avea loc pe deja celebrul traseu de la Rapa Galbena, acolo unde an de an, mii de spectatori urmaresc masinile de concurs in actiune pe strazile Iasului. Festivitatea de premiere, desfasurata intr-o noua locatie, pe Platoul Terasa Palas, cat si afterparty-ul de final din ziua de sambata vor incheia, spera organizatorii, un eveniment automobilistic de referinta in Romania.

“Ca si configuratie, raliul din acest an pastreaza probele de referinta ale Iasului, cu mentiunea ca se desfasoara in sens invers anului trecut si evident cu superspeciala din centrul orasului, unica prin felul ei. Intregul program al raliului cat si planul orar au fost regandite, astfel ca toti invitatii, fie ca sunt arbitrii, oficiali, concurenti, media sau fani, sa se bucure de aceasta competitie din Capitala Moldovei si sa faca din simpla participare un regal automobilistic.” a spus Dan Codreanu cu o luna inaintea startului Raliului Iasului.

Raliul Iasului se desfasoara in 5 si 6 septembrie si beneficiaza de suportul partenerilor Cotnari, Hotel International si Express Credit. Mai multe detalii pe www.raliul-iasului.ro.