Plimba-te si tu cu Tramvaiul UNIRII

artisti-ieseni-820x300-tramvaiul-unirii-2014 Tramvaiul UNIRII Plimba-te si tu cu Tramvaiul UNIRII artisti ieseni  tramvaiul unirii 2014

Tramvaiul Unirii, cel de-al treilea proiect rezultat din stransa colaborare dintre Asociatia TRAMCLUB Iasi, RATP Iasi si compania National Paints, este dedicat zilei nationale a Romaniei, readucand in prim-plan, prin limbaj grafic, sarbatoarea Marii Uniri. Simbolurile ce se regasesc pe tramvai se constituie intr-un indemn la unitate si solidaritate pentru a continua sa fim demni urmasi ai celor care in 1918 si-au vazut infaptuit visul de a trai impreuna in aceeasi tara. Centrul de interes al intregii compozitii este vartelnita, simbol popular al comuniunii si trecerii timpului, simbol des intalnit in ceramica si vesmintele traditionale romanesti.

Hora este cel de-al doilea element definitoriu al temei, aceasta fiind formata din locuitori ai celor trei principate romane, Moldova, Tara Romaneasca si Transilvania. Siluetele acestora sunt stilizate, facand trimitere la tesaturile populare. Reprezentarea longitudinala a bratelor persoanelor din hora sugereaza ideea de contopire si de infinit. Usile vagonului sunt deopotriva  personalizate, pe fiecare dintre acestea fiind realizate cupluri de tarani din cele trei principate, ce se disting cromatic prin portul specific fiecarei zone. Latura cultural-educationala a proiectului este intregita de prezentarea in salonul tramvaiului a cronologiei Evenimente Bucuresti | Comunitatea Stud Passlor istorice din 1918, precum si de scurte note explicative a simbolurilor grafice folosite pentru personalizarea vagonului.

Proiectul a fost conceput si realizat de o echipa formata din sapte tineri, designeri si arhitecti, Balan Serban Alexandru, Boros Ioana Adelina, Nedelcu Viorel, Popa Irina, Potorac Gabriela, Sibiescu Bogdan Stefan, coordonati de drd. designer Teodor-Stanciu Silviu.

Tramvaiul Unirii va fi prezentat oficial duminica, 30 noiembrie, ora 12:00, in rondul din Targu Cucu. Invitat special, profesorul de istorie, Radu Filipescu. Cei prezenti la eveniment vor avea ocazia de a participa la prima cursa a Tramvaiului Unirii in Iasi, pe traseul Targu Cucu – Copou si retur.

Mai multe detalii si imagini puteti gasi accesand pagina de facebook a Asociatiei Pasionatilor de Transport Public TRAMCLUB Iasi: www.facebook.com/tramclubiasi.

Va asteptam cu drag!