Noaptea Muzeelor Iasi 2015 @Circuitul Muzeal Iasi

noaptea-muzeelor-iasi-2015-stud-pass noaptea muzeelor iasi 2015 Noaptea Muzeelor Iasi 2015 @Circuitul Muzeal Iasi noaptea muzeelor iasi 2015 stud pass

Istoric

De 11 ani publicul romanesc se bucura de o noapte in care muzeele din toata tara isi deschid portile cu Evenimente Bucuresti | Comunitatea Stud Pass si expozitii speciale pentru a celebra alaturi de alte mii de institutii similare din Europa Noaptea Muzeelor. De multa vreme nu mai este doar o sarbatoare a muzeelor ci si a partenerilor care, an de an, se alatura acestui eveniment ce anima orasul – institutii si organizatii culturale, galerii de arta, studiouri de creatie, ONG-uri istete, bienale de arta, spatii alternative, etc. Este practic o sarbatoare a industriilor culturale si creative deoarece muzeele sunt acum parte din ele. Mai mult decat atat, acest brand cultural a generat in spatiul romanesc alte astfel de evenimente construite dupa acelasi tipic: Noaptea Galeriilor, Noaptea Institutelor Culturale, Noaptea Birourilor de Arhitectura, Noaptea Caselor deschise, etc.

Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania (RNMR) este coordonatorul evenimentului, iar din 2011 si al Circuitului muzeal din Bucuresti, initiat in anul 2008 de catre Muzeul National de Arta al Romaniei.

In fiecare an circuitul este replicat in alte doua orase din tara. In 2015 acesta va avea loc in Iasi si Galati. RNMR asigura totodata o promovare ampla si coerenta a activitatilor organizate de muzeele romanesti prin intermediul site-ului www.noapteamuzeelor.ro, al paginii oficiale https://www.facebook.com/noapteamuzeelor,  dar si al unei campanii de promovare in presa nationala.

Eveniment european

Noaptea Europeana a Muzeelor este un eveniment international initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta aflat in acest an la cea de-a unsprezecea editie. Consiliul Europei, UNESCO si Consiliul International al Muzeelor sunt principalii sustinatori ai Noptii Europeane a Muzeelor, pandantul nocturn al Zilei Internationale a Muzeelor, care are loc intotdeauna pe 18 mai. Mai multe detalii despre Noaptea Europeana a Muzeelor puteti gasi la adresa: http://nuitdesmusees.culture.fr

Protest

Editia din anul 2015 va fi una cu totul speciala pentru ca va fi marcata de un care Reteaua Nationala a Muzeelor din Romanial-a propus tuturor muzeelor din tara, membre sau inca neafiliate la organizatie. Nu este insa un protest obisnuit, ci unul subtil si inedit, consecinta a unui fenomen dramatic care a dinamitat comunitatea muzeala si patrimoniul sau cultural. Despre ce este vorba? In ultimii 10 ani, peste 120 de sedii unde functioneaza muzee de tot felul si zeci de mii de piese din colectiile mai multor astfel de muzee sunt gata retrocedate sau aflate in curs de retrocedare. Pentru toate acestea nu sunt identificate inca solutii alternative de functionare, situatie unica in Europa si poate chiar in lume. Muzeele nu mai inseamna nimic pentru ca ele nu au fost considerate niciodata cu adevarat importante, utile societatii, vectori de dezvoltare comunitara, o investitie sigura. Dar ele pot fi toate acestea daca sunt ajutate.

Fiecare muzeu va alege un obiect reprezentativ care in seara evenimentului va fi acoperit cu o panza neagra. Aceasta forma de protest care va insoti intreaga campanie de promovare a Noptii Muzeelor 2015 ii va atentiona pe vizitatori ca este foarte probabil ca in curand acel obiect sa nu mai poata fi admirat din cauza ritmului cu care dispar muzeele si colectiile muzeale in Romania. Protestul este primul de acest gen din seria de actiuni strategice ale Retelei Nationale a Muzeelor din Romania cu privire la starea patrimoniului muzeal din Romania.

Lista Muzeelor ce se pot vizita in Municipiul Iasi este urmatoarea:

Muzeul Etnografic al Moldovei Târgul Meșterilor Populari

Palatul Culturii

Muzeul Unirii

Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”

Muzeul „Poni-Cernătescu”

Palatul ”Alexandru Ioan Cuza”, Ruginoasa

Ansamblul Monument Istoric Mănăstirea GOLIA

Muzeul Literaturii Române

Muzeul Universității „Alexandru I. Cuza” Iași

Primăria Municipiului Iași 

Palatului Oştirii din Copou – Garnizoana, Iași

Serviciul de Stare Civilă Iaşi

Citeste despre:

1. Iasiul Orasul colinei;

2. Istoria Palatului Roznovanu din Iasi;