Mozart Steps de Gigi Caciuleanu, in programul FITPT

Unic in tara prin identitatea sa, singurul eveniment de asemenea amploare internationala consacrat artelor spectacolului in jumatatea de Est a tarii, Festivalul International de Teatru pentru Publicul Tanar Iasi (FITPT) va fi plasat in acest an sub genericul „Noi realitati teatrale”. Sub acest generic, vreme de 8 zile, intre 5-12 octombrie, 24 de companii de stat si independente din 15 tari (Austria, Cehia, Danemarca, Franta, Germania, Italia, Macedonia, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Republica Moldova, Romania, Rusia, Olanda, SUA), vor evolua in cele doua sali ale teatrului, Palatul Culturii, Lacul Ciric, Carturesti, Palas.

Vor fi prezentate genuri foarte variate, de la teatru educational, teatru coregrafic, teatru documentar, teatru-imagine, multimedia, teatru acustic, teatru pe apa, teatru-dans, teatru de obiecte, animatie, spectacole-lectura, dans, film, lansari de carte, conferinte, care vor readuce in atentie marile nume ale inovatiilor estetice ale ultimelor decade precum Peter Brook, Sasha Waltz, Krystian Lupa, Pippo Delbono, Camil Petrescu, Philippe Genty, Esteve Soler etc. Peste 300 de oameni de teatru implicati in eveniment vor afla cu acest prilej de Iasi, de Romania, de teatrul si cultura romana. Multe dintre aceste companii se vor afla pentru prima oara in tara noastra. De pilda, programul include, in exclusivitate nationala, spectacolul Companiei franceze Philippe Genty O corabie pe valuri:Odiseea.

mozart_steps FITPT Mozart Steps de Gigi Caciuleanu, in programul FITPT mozart steps

Personalitate iconica a teatrului mondial, creatorul francez a scris istorie in teatrul imagine si teatrul de obiecte ale trecutului recent. Spectacolul sau porneste de la Odiseea lui Homer, dar inseamna o lectura scenica foarte originala. Pentru a da viata spectacolului O corabie pe valuri:Odiseea, actorii sint ghidati de acest mare navigator scenic care este Philippe Genty. Impreuna cu spectatorii pornesc cu pinzele sus pentru a-i reintilni pe Ulise si ai lui intr-o calatorie in necunoscut.

Din Romania, in programul FITPT se afla institutii de prestigiu precum Teatrul Odeon Bucuresti, Teatrul Nottara, Teatrul Act, Teatrul Luni etc. Un punct de neratat este spectacolul Mozart Steps, realizat de Gigi Caciuleanu cu Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu. „Un spectacol de teatru-coregrafic, stil in care, contrar teatrului-dans, unde dansatorilor li se cere sã fie actori, de data aceasta actorii sint chemati sã-si rezolve partiturile si sa se comporte scenic ca niste veritabili dansatori”, cum precizeaza coregraful Gigi Cãciuleanu. Mozart Steps este o reinterpretare contemporana a compozitiilor mozartiene facuta de doi mari artisti de azi: Hugues Curzon si Ahmed al Maghreby, care au combinat muzica occidentalului Mozart si muzica orientala, egipteana.

Banda sonora este un montaj conceput de Gigi Caciuleanu pornind de la albumele „Mozart l’Egyptien-1” si „Mozart in Egypt-2”. Spectacolul Mozart Steps este o confruntare estetica intre acest univers muzical si lumea dansului, o imbinare intre muzicã si compozitie coregraficã, animata de un numar impresionant de performeri: 30. In distributie: Veronica Arizancu, Florin Cosulet, Ali Deac, Diana Fufezan, Raluca Iani, Adrian Matioc, Adrian Neacsu, Catalin Patru, Daniel Plier, Vlad Robas, Marius Turdeanu, Ema Vetean, Liviu Vlad, Arina Ioana Trif, Anca Pitaru etc. Spectacolul se va juca in inchiderea FITPT, duminica, 12 octombrie, ora 19, Pretul unui bilet este 30 lei. Biletele se pot achizitiona de la casa de bilete  a Teatrului Luceafarul incepind de joi, 25 septembrie.

Citeste si despre:

1. Salonul de carte Bookfest revine la Iasi;

2. Rezervari online pentru Serile FILIT Iasi;