LUNA AMARA IN CADRUL aparat_02

aparat_02_luna-amara007-2014 luna amara LUNA AMARA IN CADRUL aparat_02 aparat 02 luna amara007 2014Cinema-ul politic s-a intalnit cu muzica cu mesaj politic la aparat_02, eveniment ce a avut loc pe 11 noiembrie 2014 la Teatrul Cub din Iasi.

In cadrul proiectului .aparat, ajuns la cea de-a doua editie la inceputul lunii noiembrie, Luna Amara a performat o varianta acustica a piesei „Oameni noi” dupa proiectia versiunii in lucru a filmului lui Tudor Giurgiu, „De ce eu?” in cadrul unui nou concept de eveniment. Performance-ul live al lui Razvan, Mihnea si Serban de la Luna Amara poate fi vizionat aici: https://vimeo.com/112807574

Varianta originala a compozitiei semnata Luna Amara se regaseste pe coloana sonora a filmului lui Tudor Giurgiu – film ce va avea lansarea oficiala in primavara lui 2015. „De ce eu?” e un film de fictiune elaborat pornind de la un caz real: sinuciderea procurorului Panait, ulterior pusa pe seama presiunilor politice survenite in urma anchetarilor pe care le coordona.

In cadrul aparat_02 au fost prezenti regizorul filmului, Tudor Giurgiu, alaturi de actorul ce a interpretat rolul principal – Emilian Oprea. Dupa proiectia speciala a versiunii in lucru a filmului, cei doi s-au angajat intr-o discutie alaturi de publicul prezent la eveniment. La finalul sesiunii de intrebari si raspunsuri, Razvan, Mihnea si Serban de la Luna Amara au urcat pe scena pentru un live performance acustic al piesei „Oameni noi”.

In contextul evenimentului, Mihnea Blidariu ne povesteste ca ”Mesajul muzicii Luna Amara vorbeste despre experientele personale pe care le avem in Romania, despre lumea in care traim, despre felul in care vedem noi lumea, despre felul in care e condusa sau nu o societate, despre politica ei, despre bucuriile acestei societati, despre fericirile, angoasele, frustrarile si asa mai departe. […] Am avut multe probleme cu cenzura din cauza textelor politice si social-politice, dar in acelasi timp cred eu ca ne-a atras si respectul fanilor, si al celor care vor sa inteleaga mai mult, si a celor care vor sa schimbe ceva cu felul in care se intampla lucrurile in tara asta, si cred ca muzica noastra se potriveste foarte bine cu ultimul film al lui Tudor Giurgiu, «De ce eu?», pentru ca asa cum a spus si pe scena in seara asta, e un moment in care e un pic de istorie, si ne bucuram sa fim parte din ea – pentru ca e primul moment in care muzica cu substrat politic din Romania se intalneste cu cinema-ul politic din Romania, si acesta e un moment important si merita punctat, atat in ceea ce ne priveste pe noi, Luna Amara, cat si in ceea ce priveste pe formatiile Grimus si Robin And The Backstabbers, cu care suntem colegi de coloana sonora. Ne bucuram foarte mult ca s-a intamplat lucrul acesta, si speram ca in continuare oamenii de arta, fie ca-s din muzica, cinema sau teatru, sau din artele plastice, vor continua sa faca arta cu mesaj, sa caute adevarul sau interpretari ale adevarului care sunt cat mai aproape de realitate.”.

Activitatea muzicala a formatiei Luna Amara mentine inca de la debutul lor aceasta constanta a mesajului angajat politic si social care le-a adus recunoastere nationala si internationala pe scena rock-ului alternativ. Interpretarea acustica a piesei „Oameni noi” extrase din coloana sonora a filmului distorsioneaza originalul rock agresiv intr-o atitudine reflexiva, iar aceasta forma prezentata in cadrul aparat_02 ii filtreaza caracterul politic si il disociaza de privat.

aparat_02 a avut loc in Sala Teatru³ (Teatrul CUB) pe data de 10 si 11 noiembrie 2014, incepand cu orele 20:00, si a propus observatii critice si reflexii asupra ideologiilor, dar si asupra idealurilor personale care construiesc limitele actiunilor de zi cu zi. Programul manifestarii ce s-a desfasurat in cele doua zile a cuprins momente performative, proiectii de film, discutii cu artistii, experimente muzicale si live performance-uri, propunand astfel un format hibrid pentru proiectele ce vizeaza practicile artistice contemporane si formele de gandire critica.

Proiectul .aparat este organizat de catre LUNO, in colaborare cu Institutul Francez Iasi si Centrul de Fotografie Contemporana, si sustine productia si promovarea proiectelor artistice, filmele experimentale, documentare si de fictiune, proiectele coregrafice contemporane si performance art-ul in cadrul unei platforme experimentale ce are o dimensiune artistica, experimentala, educational-formativa, social-culturala si de cercetare.

Producator: LUNO

Partenerii proiectului: Institutul Francez Iasi, Centrul de Fotografie Contemporana

Partenerul evenimentului: Teatrul National ”Vasile Alecsandri” Iasi

Pentru mai multe informatii va invitam sa accesati website-ul proiectului: http://www.aparat.luno.ro, precum si http://www.facebook.com/proiect.aparat

Teaser-ul evenimentului poate fi vizionat aici: https://vimeo.com/110584176