Invitati de seama la Festivalul Zilele Nordului Editia 2015 

  • Suie Paparude, moldovenii de la Gandul Matei si ucrainenii de la Haydamaky sunt principalele nume care completeaza line-up-ul editiei din acest an a festivalului.
  • Programul editiei cuprinde, pe langa cele 20 de concerte anuntate, peste  20 de activitati culturale si educationale.
  • Editia din 2015 a festivalului debuteaza cu o zi dedicata memoriei lui George Enescu, cu Evenimente Bucuresti | Comunitatea Stud Pass organizate la Mihaileni, Liveni si Darabani.

Festivalul-Zilele-Nordului-2015-Darabani-Radacinile-Cresc Festivalul Zilele Nordului Invitati de seama la Festivalul Zilele Nordului Editia 2015 Festivalul Zilele Nordului 2015 Darabani Radacinile Cresc20 de concerte si 20 de evenimente culturale si educationale, aceasta e oferta celei de a doua editii a festivalului Zilele Nordului, desfasurat la Darabani in perioada 6-9 august 2015. Festivalul si-a propus sa adune la evenimentele de pe agenda sa culturala cel putin 8.000 de participanti.

„In acest an organizam evenimente nu numai in Darabani, ci si in comunele Mihaileni si George Enescu, adresandu-ne unui public mai numeros. De asemenea, estimam ca la aceasta editie va creste si numarul turistilor festivalieri, de la 200 – anul trecut -, la cel putin 500. Acestia vin din judetele Botosani, Suceava si Iasi, precum si din regiunea Cernauti si din nordul Basarabiei”, declara Stefan Teisanu, presedintele Asociatiei Nord si directorul festivalului.

Sub sloganul „Radacinile cresc”, festivalul din 2015 vine cu o propunere culturala ambitioasa si variata: concerte, spectacole de teatru, ateliere si conferinte pentru tineri, proiectii de film, evenimente editoriale, expozitii de arte vizuale, spectacole de muzica populara si concerte de muzica clasica, precum si cu Tururile Nordului, o serie de excursii si drumetii in regiune.

Line-up de zile mari in Poiana Teioasa

Vechea Poiana Teioasa de la marginea Darabanilor gazduieste si in acest an concerte in fiecare seara. Headlinerii festivalului sunt Suie Paparude si ROA – cele mai indragite trupe de muzica electronica din Romania -, alaturi de doi dintre clasicii rock-ului din Basarabia si Ucraina: Gandul Matei si, respectiv, Haydamaky.

„Suntem entuziasmati ca reusim sa aducem in Nord trupe de un asemenea calibru. Haydamaky, de exemplu, este o trupa infiintata in 1991 si care a concertat pe cele mai importante scene europene. De la Darabani pleaca direct catre Budapesta pentru a canta la Sziget Festival, cel mai mare festival de pe continent”, spune Stefan Teisanu.

Vineri seara concerteaza in Poiana trupa ROA, in deschiderea cariea canta botosanenii de la The Kryptonite Sparks, sucevenii de la Nightmarion si darabanenii de la Amalgam. Sambata urca pe scena Gandul Matei – clasicii rock-ului basarabean -, Basska – revelatia editiei de anul trecut a Zilelor Nordului -, clujenii de la Jazzybirds si bacauanii de la Les Ex. Un spectacol de zile mari se anunta pentru seara de duminica: Suie Paparude, ucrainenii de la Haydamaky si iesenii de la Inside vor inchide festivalul.

ZN devine un festival regional

In acest an festivalul creste de la trei la patru zile, gazduind pentru prima oara si activitati in afara Darabaniului. Prima zi de ZN ii poarta pe participanti pe urmele lui George Enescu, pe la casele copilariei sale de la Mihaileni si Liveni, apoi la Darabani, unde are loc deschiderea oficiala a festivalului, tot cu un concert dedicat memoriei compozitorului botosanean. Organizatorii au reusit pentru prima oara sa aduca la festival si artisti importanti din Ucraina, care li se alatura celor din Romania si din Republica Moldova.

„Asteptam semnificativ mai multi vizitatori decat la prima editie. Daca si vremea va tine cu noi, estimam ca vom avea cel putin 500 de festivalieri veniti pentru ZN din toata tara. In promovarea festivalului ne sprijina unele dintre cele mai importante institutii de presa si de cultura din Moldova, din Basarabia si din Moldova, lucru care ne bucura si ne mobilizeaza”, declara Stefan Teisanu. Festivalul are, incepand din acest an, in orase importante din regiune, o serie de tineri ambasadori cu rol de promovare a Zilelor Nordului in comunitatile lor si de mobilizare si organizare a celor interesati sa participe la festival.

„Un semnal imbucurator pentru noi este si numarul mare de tineri din afara Darabaniului care s-au aratat interesati sa lucreze cu noi la festival. Pentru voluntariat la ZN au aplicat aproape 60 de tineri din alte orase. Dintre ei am selectat 25 care se vor alatura echipei locale de voluntari, formata din alte 35 de persoane, si celor 10 colegi din echipa de baza a festivalului. Ne mandrim sa avem astfel o echipa mixta, de oameni cu varste si experiente variate si provenind din zece localitati diferite, intre care Botosani, Dorohoi, Darabani, Iasi, Suceava, Cernauti, Chisinau, Zalau si Cluj”, aflam de la directorul festivalului.

Daca in 2014 cei 100 de participanti la Tururile Nordului au avut ocazia de a descoperi, printre altele, casa Ion Pillat din Miorcani, Expozitia Memoriala Dimitrie Brandza din Viisoara si Casa Sfantului Ioan Iacob Hozevitul de la Horodistea, pentru anul acesta organizatorii pregatesc trasee surpriza, pe o arie si mai extinsa din judet.

Duminica festivalului – ziua Darabanilor

Dupa un parteneriat reusit in 2014, Primaria si Consiliul Local Darabani acorda in acest an un si mai mare sprijin Asociatiei Nord in organizarea Zilelor Nordului. „Duminica e ziua traditiilor, ziua Darabanilor si a darabanenilor. Va fi o zi plina de activitati prin care ii invitam pe localnici sa isi celebreze valorile, in compania turistilor prezenti la festival si a unora dintre cei mai importanti artisti ai locului si ai regiunii. Am pregatit lansari de carte si expozitii ale localnicilor, tururi ghidate ale orasului, precum si un mare spectacol de muzica populara”, declara organizatorii.

„Hora de la Darabani”, spectacolul care reia traditia veche a intalnirii la hora, duminica, dupa iesirea din biserica, aduce in Poiana Teioasa invitati din intreaga regiune: ansamblul Perla din Cernauti, orchestra Noua Generatie a Scolii Populare de Arte din Botosani si ansamblul Stejareii din Darabani. Pe scena vor urca si cativa dintre cei mai indragiti interpreti de muzica populara din regiune: Lucia Paltineanu, Dan Decebal Chitic, Gabriela Teisanu, Constantin Atodiresei si Mitica Hapliuc.

Donatii pentru salvarea Casei Enescu de la Mihaileni si a Muzeului Nordului

Festivalul continua demersul inceput la editia anterioara, cand a mobilizat oamenii si resursele locului in folosul salvarii unor cladiri de patrimoniu ale regiunii. In 2014, la Zilele Nordului s-a reusit reamenajarea Poienii celor Patru Stejari ai lui Stefan cel Mare, transformata intr-un parc, si a etajului intai al conacului Bals, devenit acum Muzeul Nordului.

In 2015, din donatiile a mai multe persoane fizice si ale companiei Cemacon s-a reusit deja mobilizarea unor sume importante pentru continuarea lucrarilor la Muzeul Nordului si pentru contributia la proiectul de salvare a Casei George Enescu de la Mihaileni. Proiectul de la Mihaileni, initiat acum cativa ani de catre Societatea Internationala „George Enescu” din Viena, Ordinul Arhitectilor din Romania si Fundatia Pro Patrimonio, isi propune salvarea casei in care marele compozitor si-a petrecut parte din verile copilariei si trasformarea ei intr-o academie de muzica.

„Am reusit deja sa atragem donatii de aproape 5000 de euro, dublu fata de anul trecut. Parte din donatii sunt in materiale de constructii sau in produse finite: compania Cemacon ofera o cantitate importanta de materiale de constructii pentru Casa Enescu, alti sponsori au produs vitrine pentru Muzeul Nordului, iar mai multe persoane private au facut donatii in bani pentru cele doua proiecte”, declara Alex Teiosanu, co-fondator al Asociatiei Nord si al festivalului.

O modalitate inedita a strangerii de fonduri a fost participarea aceluiasi Alex Teiosanu, vicepresedinte al Nord, la Maratonul International de la Paris, cea mai importanta cursa europeana de profil. La Paris, Teiosanu a alergat pentru Casa Enescu si pentru Muzeul Nordului, invitandu-i pe doritori sa sustina cele doua proiecte prin donatii simbolice, in bani, pentru fiecare kilometru alergat de el in capitala Frantei.

Buget dublu fata de anul trecut

„Am reusit aproape sa dublam bugetul festivalului, fata de anul trecut, ajungand acum la 20.000 de euro. Sunt bani putini pentru un festival, foarte putini, dar noi ne propunem in continuare sa facem minuni cu acesti bani. Si ne place sa credem ca reusim.  Avem o atentie speciala la a cheltui eficient, avem multe parteneriate de tip barter, in care furnizorii nostri sustin festivalul oferindu-ne gratuitate sau preturi foarte bune la produsele si serviciile lor. La fel, artistii care vin la ZN o fac de multe ori pro bono, dorind sa sustina cauza noastra. Ne bucuram ca am reusit, dupa numai o editie, sa ii convingem pe partenerii de anul trecut sa isi mareasca sensibil sprijinul financiar pentru festival – e cazul Primariei Darabani si al BCR -, dar si sa atragem parteneri noi, cum ar fi Bergenbier sau Cemacon. Companiile din regiune sunt insa mai reticente, se pare, la a investi in proiecte culturale si comunitare ca al nostru, singurul brand mare cu care am inceput acum o colaborare fiind compania Elsaco din Botosani”, declara Stefan Teisanu.

Partenerul Oficial al Zilelor Nordului este BCR. Festivalul este organizat cu sprijinul Primariei si al Consiliului Local Darabani si co-finantat cu sprijinul DJST Botosani, Bergenbier si Cemacon.

Despre Asociatia Nord

Asociatia Nord contribuie la dezvoltarea regiunii de Nord (Botosani – Suceava – Iasi – Chisinau – Cernauti) prin proiecte de revitalizare urbana, culturala si sociala. Misiunea noastra este de a contribui la dezvoltarea regiunii de Nord prin stimularea spiritului civic si proactiv al tinerilor, prin intarirea, pentru localnici, a sentimentului de apartenenta la o comunitate vie si valoroasa si prin promovarea acestui spatiu ca nod cultural si turistic intre cele trei frontiere (Romania, Republica Moldova, Ucraina).

Proiectul-fanion al Asociatiei este Zilele Nordului, festival de muzica, arte si calatorii gazduit la Darabani, pe coltul celor trei frontiere. Artisti si turisti din Romania, Basarabia si Bucovina de Nord se intalnesc in luna august in cel mai nordic oras al Romaniei pentru o adevarata sarbatoare a Nordului. Prima editie a Zilelor Nordului a avut loc in 2014, adunand circa 6.000 de participanti in 3 zile de festival si lasand urme vii in viata comunitatii, precum deschiderea Muzeului Nordului, amenajarea Poienii celor Patru Stejari, reabilitarea Poienii Teioasa si animarea vietii civice si culturale si a turismului local.

Mai multe informatii pe www.nordul.ro si www.zilelenordului.ro.