• Monumentul istoric Poiana celor Patru Stejari din Darabani, din nou o atractie turistica

  • Poiana va fi reinaugurata in cadrul primei editii a festivalului Zilele Nordului, 8-10 august

Poiana celor Patru Stejari ai lui Stefan cel Mare, monument istoric din Darabani, jud. Botosani, va fi reamenajata in cursul acestui an, la initiativa Asociatiei Nord. Demersurile au inceput in primavara acestui an, iar activitatile fac parte din agenda festivalului Zilele Nordului, care se va desfasura la Darabani in perioada 8-10 august.

Legenda spune ca cei patru stejari au fost saditi de insusi Stefan cel Mare, in 1470.  Era sfarsit de august, caldura mare. Pe 20 ale lunii, cateva zile mai devreme, oastea moldoveneasca reusise sa ii impinga afara din tara pe soldatii Hoardei de Aur. Batalia avusese loc la Lipnic – in nord-estul Basarabiei de azi – si se terminase cu pierderi grele pentru tatari, cazand prizonieri chiar fratele si fiul hanului Mamac. In drumul de intoarcere spre capitala Suceava, domnitorul si ostirea lui au trecut Prutul pe teritoriul Darabaniului de azi, unde au hotarat sa faca popas. Pentru ca nu au gasit umbra sa-i adaposteasca de canicula din august, domnitorul ar fi sadit patru stejari, cate unul in fiecare dintre colturile unui patrat imaginar.

banner-zilele-nordului zilele nordului Stejarii lui Stefan cel Mare, ingrijiti la Zilele Nordului banner zilele nordului

In zilele noastre, e nevoie de patru barbati sa poata inconjura oricare dintre stejari cu mainile, iar datarea cu carbon le-a confirmat varsta, astfel ca Poiana celor Patru Stejari a devenit monument istoric. In urma cu cateva decenii, zona era unul dintre locurile preferate de darabaneni pentru picnicuri, serbari populare si plimbari, dar timpul si nepasarea au lasat urme adanci in poiana – un stejar a murit dupa repetate actiuni de vandalism, iar iarba, cararile sau bancutele de altadata au devenit numai amintire.

Prin urmare, Asociatia Nord si-a propus sa reamenajeze poiana, cu sprijinul Primariei si a Ocolului Silvic din Darabani. Primul pas l-a constituit un maraton caritabil, desfasurat in luna aprilie si care a adus donatii de la darabaneni stabiliti pe trei continente. Poiana a intrat in reamenajare in luna iulie, proiectul fiind condus de Biroul de Peisagistica OPNA Landscape Culture din Cluj, care s-a implicat pro bono atat in design, cat si in coordonarea lucrarilor. Prima etapa de reamenajare a fost realizata cu sprijinul voluntarilor – studenti la arhitectura din Bucuresti si Cluj, precum si elevi din Darabani.

„Am reusit sa toaletam zona, sa instalam portile de trecere, semnele de directionare, aleile si bancile din grinzi. In octombrie vom planta si gardul viu care va imparti mai bine spatiul in poiana si care-i va da aerul unei incaperi speciale, unde poti sa admiri in tihna maretia stejarilor. In aceasta vara speram sa putem consolida si drumul de acces catre poiana, cu sprijinul Primariei Darabani si a doi oameni de afaceri din localitate, domnul Gheorghiciuc si domnul Caba, care vor dona pietrisul necesar repararii drumului. Proiectul gandit de prietenii si partenerii nostri de la OPNA Landscape Culture este unul simplu si de efect, o interventie neintruziva, si abia asteptam ca darabanenii si turistii sa se poata bucura de noua poiana”, a declarat Alex Teiosanu, co-fondator al asociatiei Nord.

Poiana celor Patru Stejari va fi reinaugurata oficial sambata, 9 august, in cadrul festivalului Zilele Nordului, printr-un spectacol la care vor participa artisti din Romania, Ucraina si Republica Moldova.

Zilele Nordului este un festival de muzica, arte si calatorii gazduit la Darabani, pe coltul celor trei frontiere: Romania, Ucraina si Republica Moldova. Adunand laolalta artisti si turisti din Romania, Basarabia si Bucovina de Nord, festivalul isi propune sa contribuie la revitalizarea urbana, sociala si culturala a acestei regiuni si la promovarea ei in randul romanilor de pretutindeni. Festivalul este organizat de catre Asociatia Nord, cu sprijinul Primariei si al Consiliului Local Darabani.

Mai multe informatii pe site-ul www.zilelenordului.ro.