Festivalul ManiFEST 2014

manifest-2014 festivalul manifest Festivalul ManiFEST 2014 manifest 2014

Rezistenta Puiesti, Rezistenta Pungesti, Grupul Fara Fracturare, Grupul de Interventie Civica, in parteneriat cu primaria Puiesti, va invita la ManiFEST, primul festival pentru o lume fara fracturare hidraulica, care va avea loc la Puiesti, judetul Vaslui, in perioada 6-8 septembrie 2014.                         

Noi, mai multe organizatii si grupuri informale care se opun fracturarii hidraulice, sprijiniti anul acesta de Primaria comunei Puiesti, judetul Vaslui, ne-am unit eforturile pentru a organiza primul festival dedicat mentinerii curate a apei, aerului, pamantului si a sanatatii oamenilor, prin stoparea fracturarii hidraulice. Ideea festivalului a pornit de la constientizarea faptului ca problemele sociale si politice se pot comunica mult mai usor prin intermediul artei si al muzicii.

Festivalul ManiFEST de la Puiesti reprezinta prima editie a unui eveniment civic multianual care trage un puternic semnal de alarma asupra pericolelor fracturarii hidraulice in exploatarea hidrocarburilor, punand accentul pe dreptul comunitatilor si al indivizilor la un mediu curat. Dorim, prin acest festival, sa prezentam alternative de dezvoltare pentru comunitatile rurale, dincolo de extractivism si exploatarea nesustenabila a resurselor naturale. 

Festivalul va contribui la intarirea constientizarii problemei fracturarii hidraulice in Romania, mai ales in randul tinerilor. De asemenea, va sprijini comunitatile rurale din zona Moldovei, si nu numai, in lupta lor impotriva fracturarii hidraulice. Festivalul este organizat de o echipa de voluntari din mai multe orase, precum si din diaspora. Acesta va ajuta, printre altele, si la consolidarea taberei de rezistenta de la Puiesti. 

Fracturarea hidraulica reprezinta un procedeu de extragere a gazelor de sist si a altor hidrocarburi neconventionale cu impact extrem de nociv si ireversibil asupra mediului si sanatatii umane. 

DE CE PUIESTI?

Cu puiestenii nu te pui. Sunt decisi, ca si pungestenii si multi alti romani, sa se opuna pana la capat ororii fracturarii hidraulice. Pentru asta, au nevoie de sprijinul si solidaritatea noastra, a societatii civile. Ea le va da putere sa lupte cu si mai mare determinare impotriva sondei care urmeaza sa vina, iar pe noi, pe cei veniti sa ii sprijinim, ne va ajuta sa le intelegem si mai bine lupta. 

De asemenea, solidaritatea cu Puiesti, ca si cea cu comunitatea greu incercata de la Pungesti, va arata oamenilor din comunitatile amenintate de fracturarea hidraulica (marea majoritate a localitatilor rurale din zona de campie, deal si podis), ca nu sunt singuri in fata acestei agresiuni fara precedent – FRACTURAREA HIDRAULICA.  

Festivalul se va organiza pe un teren aflat in imediata vecinatate a perimetrului Chevron, la 1 km distanta de satul Puiesti. 

Vom avea ateliere de activism, de rezistenta civica sau de energii alternative, un seminar despre gospodaria taraneasca autosustenabila si despre land grabbing, proiectii, dezbateri, muzica, hrana sanatoasa si multa energie pozitiva. In cadrul evenimentului, se va organiza si un mars pe biciclete intre localitatile Puiesti si Pungesti.

Pentru programul actualizat, va rugam sa vizitati site-ul festivalului: http://www.festivalmanifest.ro/

Artisti confirmati:

Artistii si trupele care vor canta la prima editie a Festivalului ManiFEST: Gologan (BG) / Darren Nesbit (UK) /Aria Urbana / Maria Raducanu / Harry Tavitian & Mihai Iordache / Baba Dochia / El Negro / STEMA / Poetrip / Fine, it’s Pink / Crowd Control / Soul Serenade / Pinholes / Taissia & Teodor Amarandei / Aud Band / Tzetze&Friends / Lish / Afty / Dj EllieN / Rotaru

Dorim sa precizam ca toti artistii si toate trupele confirmate pana in prezent au acceptat sa cante pro bono la festival, evenimentul fiind sustinut financiar in cea mai mare parte din donatii. Orice ajutor este binevenit in acest sens, iar cei care doresc sa sustina financiar desfasurarea festivalului, vor gasi toate detaliile necesare pe pagina: http://www.festivalmanifest.ro/donatii/

CONTEXT SOCIAL

Pungesti a devenit deja un simbol al rezistentei impotriva fracturarii hidraulice. Vreme de 8 luni, oamenii din Pungesti au dat dovada de un curaj civic rar, care a atras respectul si elogiile presei si oamenilor din intreaga lume. Acum, sonda de explorare pentru gaze de sist de la Pungesti a fost demontata, intrucat faza de explorare a fost finalizata. 

Dupa Pungesti, urmeaza Puiesti, unde compania Chevron intentioneaza sa-si instaleze a doua sonda de explorare pentru gaze de sist din Romania, in ciuda opozitiei masive a comunitatii locale. Aici, in 2013, Consiliul Local a votat in unanimitate o hotarare de interzicere a fracturarii hidraulice pe teritoriul comunei lor. Locuitorii din Puiesti sunt, ca si la Pungesti, total impotriva fracturarii hidraulice. 

Cu toate acestea, Chevron a obtinut autorizatia de constructie in vara lui 2014 si urmeaza sa foreze o sonda de explorare, posibil si de exploatare a gazelor de sist. De data aceasta, spre deosebire de acum un an, la Pungesti, cand Chevron, ajutat de organele statului, a intervenit in forta, reprimand opozitia localnicilor, vrem sa le-o luam inainte. Sa ii intampinam cum se cuvine: nu cu paine si sare, ca pe niste oaspeti de onoare, ci cu decibeli multi, asa cum au ei de gand sa foloseasca la sonda, zi si noapte. Si cu rezistenta pasnica, creativa, inteligenta, asa cum le sta in fire oamenilor de pe aceste meleaguri. Sa spunem cu totii un NU hotarat fracturarii hidraulice. 

Aceasta sonda planificata a fi forata la Puiesti reprezinta doar una dintre cele 2800 de sonde planificate a fi forate pe teritoriul perimetrului EV2 Barlad si una din zecile de mii de sonde pentru gaze de sist, planificate a fi forate pe intreg teritoriul Romaniei, pe suprafetele concesionate de ANRM pentru exploatarea hidrocarburilor, inclusiv cele neconventionale (gazul si petrolul de sist). Concesiunile acopera peste 60% din teritoriul Romaniei, facand din fracturarea hidraulica cea mai mare problema de mediu cu care Romania se va confrunta pe termen mediu si lung, daca societatea civila nu se va mobiliza pentru oprirea acestui proiect extrem de periculos pentru mediu si sanatatea publica. 

Cu speranta intr-o Romanie si o lume fara fracturare hidraulica, Echipa ManiFEST. 

Persoane de contact:

Marius Ignat, Rezistenta Pungesti:   0040 741 323 552

Hetti Benedek, GIC : 0040 734 596 089

Maria Olteanu, Grupul Fara Fracturare:  0040 723 129 080

www.festivalmanifest.ro 

farafracturare@gmail.com

Citeste si despre:

1. FanFest Rosia Montana respira solidaritate;

2. Festivalul Zilele Nordului vizitat de mii de oameni