Festivalul International al Educatiei – FIE IASI 2015

festivalul-international-al-educatiei-fie-iasi-2015-stud-pass festivalul international al educatiei Festivalul International al Educatiei - FIE IASI 2015 festivalul international al educatiei fie iasi 2015 stud pass

Festivalul International al Educatiei – FIE – este un proiect cultural – educativ anual, organizat in perioada mai – iunie (spre sfarsitul anului scolar / universitar) de catre Primaria Municipiului Iasi si Fundatia Iasi – Capitala Culturala Europeana, impreuna cu universitatile de stat din Iasi, Inspectoratul Scolar Judeteaninstitutiile de cultura de stat sau private, precum si operatori culturali independenti si societatea civila.

Programul FIE este in mod deliberat un mix de Evenimente Bucuresti | Comunitatea Stud Pass cultural – educative diverse (muzica, expozitii, carte, film, opera, teatru, educatie etc.), atat evenimente individuale, cat si festivaluri de sine statatoare – un adevarat „festival al festivalurilor” – care valorifica atat spatiile conventionale, cat si pe cele alternative si care isi propuna sa fie o manifestare de masa, adresata tuturor iesenilor, dar si turistilor romani si straini.

FIE este un eveniment reprezentativ, dar si unul dintre pilonii de rezistenta ai Iasului in demersul concertat de obtinere a onorantului titlu de Capitala Europeana a Culturii in 2021.

Festivalul International al Educatiei s-a nascut in 2013, la initiativa Primariei Municipiului Iasi si a mediului cultural – academic iesean, cu scopul de a face cunoscuta lumii intregi oferta educationala de prim rang a Iasului. Iasul este un oras al scolilor, cu cele mai bune licee din Romania, cu cea mai veche universitate din tara, cu o pleiada de olimpici si cu zeci de mii de studenti.

Dar ideea s-a dezvoltat rapid, a explodat chiar, devenind imediat un veritabil fenomen cultural. In zona educatiei a fost descoperita o sursa extraordinara de energii, de proiecte si de initiative originale. Toata lumea, de la cei mici la cei mai mari, a devenit interesata de FIE. Ceea ce arata ca, intr-adevar, educatia este domeniul care poate face Iasul foarte cunoscut in lume.

FIE a fost gandit inca de la prima editie si ca un vehicul cultural menit a ajuta Iasul in demersul sau de a castiga titlul de Capitala Culturala Europeana. Prin urmare, Festivalul s-a diversificat exponential, antrenand o gama foarte larga de evenimente culturale. Festivalul a fost dezvoltat pe o formula cat mai vasta, ca un amestec provocator de cultura si divertisment in aer liber, ce pune in evidenta atat spatiile conventionale, cat si pe cele neconventionale. Nu a fost uitata nici cultura alternativa! FIE include anual evenimente de gala, spectacole, conferinte, dar si actiuni stradale, in care intrarea publicului este libera.

Totodata, FIE reface o legatura de suflet, si anume axa culturala Iasi – Cernauti – Chisinau! De aceea, unele evenimente din cadrul FIE se desfasoara si in aceste doua superbe orase din Basarabia si Bucovina de Nord. Iata o noua dovada ca actul de cultura transcende orice granita, dar si caracterul international al unui festival ce pune accent pe cunoastere. Si – de ce nu? – si pe autocunoastere.

Nu in ultimul rand, FIE pune in valoare, dincolo de oferta educationala, orasul insusi, cu povestile sale, cu oamenii sai, cu proiectele sale de viitor.

Tocmai pentru ca acest eveniment sa fie o reusita deplina, organizatorii FIE invita toti oamenii care iubesc Iasul, adica atat iesenii, cat si turistii, sa participe la cat mai multe actiuni din cadrul Festivalului, pentru a deveni la randul lor actori ai unui proces artistic in desfasurare.

Va asteptam cu drag la FIE!

Programul complet al activitatilor il gasiti pe site-ul www.fieiasi.eu.