„De ce eu?” – proiectii speciale la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” din Iasi

proiectie-a-filmului-de-ce-eu---Casa-Mihai-Ursachi-Iasi-martie-2015 de ce eu „De ce eu?” – proiectii speciale la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” din Iasi proiectie a filmului de ce eu Casa Mihai Ursachi Iasi martie 2015

Dupa ce a fost vazut de peste 45.000 de spectatori in Romania, filmul politic De ce eu?, in regia lui Tudor Giurgiu, revine la Iasi cu trei proiectii speciale la Casa de Cultura „Mihai Ursachi”, pe 26, 28 si 29 martie, de la ora 18.00. Biletele costa 10 lei si pot fi cumparate de la casieria Casei de Cultura, in ziua evenimentului, incepand cu ora 17.00.

De ce eu? a avut premiera mondiala la Festivalul de la Berlin si ruleaza in cinematografele din Romania din 27 februarie. Recent, a castigat Premiul Uniunii Criticilor de Film din Bulgaria pentru cel mai bun film din Balkan Competition, la cea de-a 19-a editie a Festivalului International de Film de la Sofia.

In paralel cu filmul a fost lansata si campania „Singur impotriva tuturor”, initiata de echipa De ce eu?, Expert Forum (EFOR) si HotNews.ro. Este un demers de incurajare a luptei impotriva presiunilor de orice tip, exercitate de catre sefi de institutii, politicieni sau magistrati impotriva celor multi care lucreaza in sistem, fie el public sau privat. Pe Hotnews.ro, dar si pe deceeu@hotnews.ro, sunt asteptate povesti ale unor oameni care au avut curajul sa infrunte institutii, sa demaste ilegalitati si abuzuri, sa schimbe legi. Totodata, zeci de studenti ai facultatilor de Drept din Bucuresti, Iasi, Cluj, Constanta s-au alaturat campaniei #EuSuntPanait.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=DB5DpW_z7fE

Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis in 2002, la doar 29 de ani, in contextul anchetei asupra unui alt procuror si a presiunilor exercitate asupra sa.

Cristian este un tanar procuror idealist care incearca sa rezolve un complicat caz de coruptie in tumultuosul context social-politic din Romania anilor 2000. El investigheaza cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mita, fals si uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are insa implicatii la nivel extrem de inalt si ii spulbera tanarului magistrat increderea in justitie. Incercind sa descopere adevarul, Cristian intra intr-o zona periculoasa si se expune unor revelatii dureroase si neasteptate.

Personajul inspirat de Panait este jucat de Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Braila, aflat la debut in rol principal intr-un lungmetraj de cinema. Distributia este intregita Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucretia Mandric, Sore Mihalache, Ionut Caras, Virgil Ogasanu.

Campania #EuSuntPanait: https://www.youtube.com/watch?v=DB5DpW_z7fE

Making of – reconstituirea perchezitiei: https://www.youtube.com/watch?v=rnQWR6NEpj0

Trailer oficial: http://youtu.be/pU3FukXdiBk

Facebook: www.facebook.com/deceeufilmul

Site oficial: deceeu.ro

De ce eu? este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA si SEE Cinema Network, cu participarea HBO Romania. Co-producatori: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films.

In Romania, filmul este distribuit de RO Image 2000, in colaborare cu Transilvania Film.