aparatfocus: urmareste sa centralizeze diferite discursuri artistice care au la baza lucrul cu si despre arhive, fie ele gasite, create, regizate, arhive personale sau publice, fizice sau virtuale, prezente sau viitoare.

aparatfocus-call-for-projects_web aparatfocus aparatfocus: open call! Septembrie 2015 aparatfocus call for projects web

aparat_05 invita artistii vizuali interesati de acest tip de practica sau avand proiecte similare in desfasurare, sa participe in cadrul aparatfocus:, propunand noi interpretari si observatii asupra conceptului de arhiva, prin mediile traditionale, analogice sau digitale.

Felul in care prezervam si organizam Evenimente Bucuresti | Comunitatea Stud Passle trecutului vorbeste indirect despre o anumita valoare pe care o atribuim prezentului zilnic, si care creaza un precedent pentru felul in care azi vrem sa fie inteles maine. Arhivele (in toate formele specfice societatii contemporane: materiale, textuale, virtuale) sunt structuri lineare de indexare, fara o ierarhie spatiala, rezultat al unui gest obsesiv de a pune la pastrare informatii cu valoare circumstantiala, un impuls colectiv sau personal de a preveni uitarea.

Conceptul de arhiva vine cu expectanta a ceva complet, integral, finit, dar, prin natura ei selectiva de includere-excludere, pastrare-omitere, inseamna si spatii goale, necompletate. Pentru artistul contemporan, acestea devin spatii de interventie, interpretabile, anticipabile. In acest sistem, practica artistica bazata pe lucrul cu arhivele inseamna ceva gasit si totusi construit, documentar si totusi fictiv, cu caracter public si totusi privat, inseamna reorganizarea memoriei dupa criterii proprii de catalogare. In momentul in care un obiect este arhivat, importanta sa este astfel garantata, dar in aceeasi masura, scoaterea lui din circuitul cotidian il face sa fie impracticabil, fara valoare.

Perioada de trimitere a proiectelor: 3 – 20 august 2015. Selectia va fi anuntata la data de 25 august 2015.

Asteptam la oce@aparat.luno.ro proiectele voastre, insotite de o scurta descriere a conceptului sau a intentiei.