Teatrul „Luceafarul” Iasi, selectat la Festivalul Imaginaria din Spania

Capra-cu-3-iezi-teatrul-luceafarul-iasi-2015-stud-pass teatrul luceafarul iasi Teatrul "Luceafarul" Iasi, selectat la Festivalul Imaginaria din Spania Capra cu 3 iezi teatrul luceafarul iasi 2015 stud passDoua dintre spectacolele Teatrului „Luceafarul” Iasi au fost selectate la Festivalul Imaginaria din Spania, o reuniune de gen aflata la a treia sa editie, organizata de Primaria din Binefar si Teatrul Los Titiriteros. Spectacolele selectate sint Capra cu trei iezi dupa Ion Creanga si O harababura! dupa Ion Sava, fiecare dintre ele urmind a fi jucate pentru publicul spaniol de cite doua ori pe 9 iunie, respectiv 10 iunie, la Teatro Municipal. Spectacolele fac parte dintr-un focus special rezervat romanilor, focus in care a mai fost inclus si AnimEst.

Capra cu trei iezi este un spectacol cu papusi care, pe fondul cunoscutei povesti a lui Ion Creanga, reface atmosfera satului traditional romanesc. Prezentata deja in mai multe festivaluri din tara si strainatate, montarea s-a impus prin frumusetea decorurilor si a elementelor animate, inspirate din picturile naive ale lui Gheorghe Ciobanu, prin inventivitatea regizorala (Ion Ciubotaru) si prestatia actoriceasca (Mariana Teleman, Elena Zmuncila, Ioana Iordache, Ileana Ocneanu, Dumitru Georgescu).

O harababura! este un spectacol nonverbal inspirat din pantomima cu zgomote a lui Ion Sava, un spectacol care combina inspirat, cu mult umor actorie, pantomima, dans, circ, film mut, muzica.

Spectacolul a obtinut in 2012, la Festivalul Mondial al Animatiei de la Praga doua premii importante: Premiul pentru cea mai originala creatie si Premiul pentru cel mai bun actor – Emanuel Florentin, in rolul Poetul. Si tot in 2012, O harababura! a fost selectat in programul Festivalului International de Teatru Infantil de la Porto San Elpidio-Italia. Din distributie, alaturi de Emanuel Florentin, mai fac parte Ioana Iordache, Dumitru Georgescu, Elena Zmuncila,  George Cocos, Beatrice Volbea.

In drum spre Festivalul Imaginaria, artistii ieseni vor mai sustine reprezentatii si in alte zece localitati din Spania (Astigarraga, Gernika, Tolosa, Malaga, Cordoba, Rociana del Condado, Torrejon de Ardoz, Arganda del Rey, Madrid-Coslada, Zaragoza ), un total de 15 intilniri cu publicul spaniol si cel din diaspora romaneasca. Amplul turneu este organizat cu sprijinul Institutului Cultural Roman (ICR), prin ICR Madrid.

De asemenea, pe 31 mai, la Lisabona, in Portugalia, la Sala Alveola, spectacolul artistilor ieseni Capra cu trei iezi va fi parte a programului special realizat de ICR Lisabona, cu ocazia Zilei Romanilor din Portugalia, intr-un pavilion amenajat la Muzeul Lisabonei.

Noile prezente continentale reconfirma dimensiunea europeana a programului nostru artistic, performantele echipei de la Teatrul „Luceafarul”, calitatea asumata de ambasadori ai culturii iesene si romane.