Palatul Roznovanu Iasi Palatul Roznovanu Iasi Palatul Roznovanu Iasi Palatul Roznovanu   Primaria Municipiului IasiPalatul Roznovanu Iasi

Resedinta familiei Rosetti-Roznovanu, a fost construit la dorinta lui Iordache N. Roznovanu. Inaugurat cu mare fast, la 23 aprilie 1832, era cea mai frumoasa cladire din oras. Stapanul palatului a avut 3 sotii, iar ultima dintre ele, Maria, a deschis larg portile palatului, pentru muzicieni si oameni de litere.

Aici au concertat George Enescu si Haricleea Darcle; tot aici si-a citit poeziile Mihai Eminescu, iar balurile date de cucoana Marghiolita erau renumite in regiune. In anul 1891, Vasile Pogor a cumparat palatul de la familia Roznovanu, cladirea devenind sediul Primariei.

Intre 1893-1894, constructia a fost modificata (s-a adaugat un etaj, dar s-a desfiintat capela), constituind pentru scurt timp resedinta familiei regale (Principele Ferdinand si Pricipesa Maria). In timpul Primului Razboi Mondial, intre 1916 ? 1918, Palatul Roznovanu a devenit sediul ministerelor si al conducerii politice, refugiate de la Bucuresti. In 1918, in actuala sala de sedinte a Consiliului Local, s-a intrunit Consiliul de Razboi al Romaniei.

Cladirea a fost restaurata, dupa ce incendiul din anul 1958 a distrus aproape complet etajul al doilea si mare parte din ornamentele de la primul nivel, unde pardoseala si coloanele de marmura confera eleganta holului.

Conducerea administrativa a orasului a revenit in sediul actual in anul 1969. De atunci, in fosta sala de bal a familiei Roznovanu au loc sedintele Consiliului Local, precum si diverse festivitati.

Iasiul ascunde istorie si tu o poti descoperi citind si alte articole publicate site-ul Stud Pass.