Hotel-Traian  Ce au in comun Hotelul Traian si Turnul Eiffel? Hotel Traian

Multi ieseni trec zilnic pe langa multe obiective importante din Iasi fara sa cunoasca valoarea lor adevarata. Multi trec zilnic grabiti prin Piata Unirii chiar prin fata Hotelului Traian fara a-si pune mai multe intrebari despre trecutul acestui hotel grandios. Ce il face deosebit de celelalte cladiri ale orasului?

Ce are deosebit Hotelul Traian

Nu este vorba despre aspectul care este indiscutabil elegant, si nici de cele 4 stele ci de faptul ca in anul 1882, un consacrat „maestru in arta ingineriei”, Gustave Eiffel, cel care a proiectat Turnul Eiffel din Paris si Statuia Libertatii din Statele Unite ale Americii, retusa ultimele detalii ale unei bijuterii arhitectonice in stil neoclasic francez (pe o structura metalica, element de noutate la acea vreme), si nu la Paris, Viena sau Statele Unite ale Americii ci la Iasi, pentru actualul Grand Hotel Traian.

Initial, primarul orasului Iasi din acea perioada (1877-1879), Scalat Pastia, dorea ca aceasta cladire sa fie un nou teatru, insa datorita costurilor ridicate de constructie, a trebuit sa cedeze cladirea catre o societate numita Creditul Urban care a finalizat cladirea si a transformat-o in hotel.

Transformarea acestuia in hotel s-a bucurat de un mare succes, aducand venituri mai mari decat un teatru (proiectul initial) la vremea aceea. A fost locul in care printi si printese, ambasadori, ministri si presedinti de state, oameni de cultura si de arta si-au trait o zi in batranul si elegantul hotel. Si astazi el primeste oameni de afaceri vesnic pe drumuri, pelerini in cautarea spiritualitatii sau simpli turisti ce vor sa se bucure de o cazare linistita intr-un loc deosebit.

Astfel, spectaculos si elegant, cu o pozitie privilegiata in centrul orasului, cladirea este unul dintre simbolurile acestuia, alaturi de Palatul Culturii, Teatrul National Vasile Alecsandri sau Catedrala Mitropolitana de pe Bulevardul Stefan cel Mare. De asemenea este un loc admirat de turisti, datorita faptului ca este unul din proiectele la care celebrul Gustave Eiffel a lucrat, alaturi de Trunul Eiffel si de Statuia Libertatii din SUA.