Aeroportul International Iasi respinge si demonteaza acuzatiile aduse companiei TAROM

aeroportul-iasi-tarom-2015 aeroportul iasi Aeroportul Iasi respinge si demonteaza acuzatiile aduse companiei TAROM aeroportul iasi tarom 2015Operatiunile aeriene pe Aeroportul International Iasi auditate de catre AACR sunt in deplina concordanta cu normele interntionale imperative, iar pasagerii ce tranziteaza aeroportul nostru si zboara cu companiile partenere beneficiaza de garantii sustenabile de siguranta aeronautica

Siguranta aeronautica nu este o notiune facultativa, ci reprezinta temelia unui intreg proces de confirmare a sigurantei pasagerilor transportului aerian. Datele eronate si profund calomniatoare aparute in cunoscuta publicatie ce este frecvent chemata in judecata pentru prejudicii de imagine sunt contrazise de catre auditurile internationale in privinta supervizarii sigurantei zborurilor in Romania.

Siguranta zborururilor este reglemenata de catre ICAO   si de Conventia de la Chicago din 1944, care a elaborate cele 19 anexe de recomandari si reglementari destinate sectorului aerian, Conventie la care Romania a aderat incepand cu anul 1965. In plus, astazi, suplimentar, siguranta aeronautica europeana se afla sub imperiul auditarilor extrem de dure ale EASA, organism de auditare privind siguranta zborurilor, situat sub egida Comisiei Europene.
Astfel,  opinia publica trebuie sa cunoasca faptul ca Autoritatea Aeronautica Civila Romana (AACR), institutie nationala care da dreptul de zbor fiecarei aeronave si fiecarei companii aeriene, se claseaza pe locul 5 in lume in privinta corectitudinii activitatii de asigurare a sigurantei zborului. Altfel spus,  toate companiile auditate pe teritoriul Romaniei si aeronavele inmatriculate in Romania confera garantia indeplinirii tuturor conditiilor de zbor. In aceste conditii, contrar informatiilor eronate aparute,  toate aeronavele inmatriculate in Romania, deci inclusiv cele ce apartin companiei TAROM, pot fi considerate mult mai sigure decat aeronavele multor companii aeriene de mare anvergura mondiala, asa cum arata, fara vreun dubiu, rezultatele auditarilor. Exceptionalul loc 5 a fost obtinut  in urma misiunii ICVM (International Coordinated Validation Mission), desfasurata de catre USOAP ( Universal Safety Oversight Programme).

Articolul  ce s-a dorit a fi denigrator la adresa companiei nationale de transport aerian, precum si a Aeroportului International Iasi, loveste, de fapt, fara temei, structurile mondiale de asigurare a sigurantei zborurilor, fapt nepermis, tinand cont de faptul ca atat autorul articolului, cat si intreaga echipa redactionala nu pot face dovada unei minime expertize si certificari in domeniul aeronautic. In schimb, redactarea unor astfel de ipoteze ce s-au dorit a avea rol de certitudini, aduce grave prejudicii de imagine, comerciale si financiare, atat companiei nationale de transport aerian, Aeroportului Iasi, precum si organismelor nationale si mondiale de supervizare a sigurantei zborurilor . Impactul unei asemenea actiuni denigratoare, care, in lipsa oricaror date suport administrate de catre autoritatile competente,  pare a fi, mai degraba, concertat in vederea  denaturarii competitiei in sectorul aerian si poate avea efecte devastatoare, care, tinand cont de importanta strategica a companiei nationale de transport aerian, poate surprinde  aspecte ce tin de siguranta nationala.

”Consideram ca acest joc sinistru de alterare a imaginii unor persoane juridice de drept privat si public, trebuie sa surprinda o reactie potrivita a tuturor institutiilor cu atributii specifice, context in care si Aeroportul Iasi va proceda la demararea actiunilor in justitie  impotriva celor vinovati. Paradoxal cu acuzatiile calomniatoare, compania nationala TAROM, ce are in spate o impresionanta perioada de existenta si prestare de servicii aeriene, se afla pe podiumul mondial al companiilor ce au dovedit deplina siguranta a zborului, atingand in mod just nivelul de a-i fi asimilat numele cu notiunea de siguranta aeronautica.
In concluzie, rugam opinia publica si, in mod special, pasagerii Aeroportului International Iasi sa acceseze cu incredere serviciile companiei nationale TAROM si ale Aeroportului si sa ne fie alaturi in acest important si strategic proces de dezvoltare si pozitionare ca principal aeroport al regiunii Moldova”
, a declarat domnul Marius BODEA, Presedinte al Consiliului de Administratie al Aeroportului Iasi.