Aeroportul International Iasi a primit aprobarea Comisiei Europene pentru finantare!

Proiectul de modernizare a Aeroportului International Iasi a fost aprobat pentru finantare de catre Comisia Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDER)

Pista-noua_31-octombrie-2014_Pro-Image-03 aeroportul iasi Aeroportul Iasi a primit aprobarea Comisiei Europene pentru finantare! Pista noua 31 octombrie 2014 Pro Image 03Aeroportul Iasi anunta ca a fost aprobata contributia financiara din partea Comisiei Europene la proiectul major “Dezvoltarea si modernizarea Aeroportului International Iasi” care face parte din Programul Operational “Transport” – cu asistenta prin FEDER si Fondul de Coeziune, in conformitate cu Obiectivul de Convergenta in Romania.

“Dupa ce AM POS T a aprobat cererea in aceasta vara, Comisia Europeana a procedat la evaluarea proprie cu cei mai buni specialisti in domeniul tehnico economic si a dat unda verde proiectului Aeroportului Iasi. Este avantajul unui proiect considerat major, care odata intrat sub tutela Comisiei Europene isi va urma cursul firesc si va fi dus pana la capat. Este totodata garantia sustenabilitatii procesului de recuperare a sumelor din categoria celor  eligibile, cheltuite din fondurile Consiliului Judetean. Asteptam cu mare bucurie semnarea contractului de finantare, chestiune formala in acest moment. Multumim Comisiei Europene pentru profesionalism si pentru sansa acordata Aeroportului Iasi si Regiunii Moldovei de a se dezvolta durabil.” a declarat Domnul Marius BODEA, Presedinte al Consiliului de Administratie al Aeroportului Iasi

Suma la care se aplica rata de cofinantare pentru Axa Prioritara 2 “Modernizarea si dezvoltarea insfrastructurii nationale de transport in scopul dezvoltarii unui sistem de transport durabil” a programului operational este stabilita, pentru proiectul major, la 45 515 402 EUR.

“Prin aceasta decizie, Comisia Europeana confirma faptul ca Proiectul Aeroportului este cel mai important proiect pentru judetul nostru si fundamental important pentru regiunea de NE.         

Aceasta decizie oficiala a Comisiei Europene vine sa cimenteze definitiv si durabil implementarea proiectului nostru, din acest moment nimeni si nimic nu va mai putea intoarce din drum aceasta etapa de dezvoltare. Cu multa munca si implicare, am reusit sa redam speranta ca judetul nostru va porni definitiv pe calea dezvoltarii si a bunastarii.” a afirmat Domnul Cristian ADOMNITEI, Presedinte al Consiliului Judetean Iasi

Reamintim ca in luna decembrie a anului trecut, Aeroportul International Iasi a depus cererea de finantare europeana pentru dezvoltarea si modernizarea aerogarii iesene. Proiectul are o valoare totala de 56,7 milioane de euro, obiectivele majore propuse a fi realizate fiind proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru realizarea suprafeţelor de mişcare aferente unei piste noi, cu lungimea de 2.400 metri (contract finalizat), extinderea suplimentara a platformei parcare aeronave (contract aflat in derulare) si constructia unui nou terminal de pasageri, de trei ori mai mare decat cel existent. Termenul de finalizare al intregului proiect este august 2015.

Suma de 45 515 402 EUR reprezinta cheltuaiala considerata eligibila din totalul de 56,7 milioane de euro, asa cum prevede Ghidul Solicitantului.